Akcija!

MGL Mestno Gledališče Ljubljansko – Jazz, 15. 04. ob 18:00

10,00 

DAY 1 - Special package discount, 40% off!

Satirično gledališče Aleko Konstantinov - Zataknjena zvezda, 15. 04. ob 20:00

avtor Nejc Gazvoda

Trajanje: 96min

Jezik: Slovenski

 

Streha razkošne vile, v kateri poteka zabava v maskah. Večer, zvezde, glasba, penina. Na balkonu se srečata moški in ženska. Oba sta oblečena v ptiča. Ona je stara nekaj čez trideset, on je sredi štiridesetih. On je pianist, ki je še ravnokar igral na zabavi. Ona je … obiskovalka? Natakarica? Zapleteta se v pogovor. Na koncu večera – v katerem bosta drug o drugem nekaj izvedela in stkala krhke vezi poznanstva, kar že spominja na toplo človeško bližino (če je kaj takega v enem večeru sploh mogoče začutiti do popolnega tujca) – se dogovorita, da se bosta na istem balkonu znova srečala ob letu osorej. In tako nadaljnjih pet let. Odnos se bo poglabljal, podatkih o njunih življenjih postopoma razkrivali. Vsako leto v novi maski in brez védenja, kako je drugemu ime, bosta moški in ženska drug drugemu postala pomemben del življenja, dan zabave in srečanja pa datum, ki bo v njunih življenjih nekaj pomenil, četudi bosta ti življenji preostalih 364 dni tekli po svoje … Katero leto bo zadnje?

Dramatik in režiser Nejc Gazvoda je z MGL sodeloval že trikrat, trikrat kot pisec in dvakrat kot režiser. Nazadnje je leta 2018 na Velikem odru režiral uspešnico, družinsko dramo Tih vdih, za katero je leta 2019 prejel Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko besedilo in Borštnikovo nagrado. Kot kaže že naslov, je njegovo novo dramsko besedilo Jazz gibljivo, tekoče, lepo in žalostno, smešno in grenko kot življenje samo. Po eni strani se navdihuje pri Woodyju Allenu in zlati dobi ameriške romantične komedije v devetdesetih, po drugi pa nenehno preseneča in je žanrsko nedoločljivo. V odnosu dveh, ki sta si blizu in obenem drug o drugem ne vesta skoraj nič, kaže stiske sodobnega časa, preizprašuje ljubezen, navezanost in prijateljstvo v vsej svoji zapletenosti in preprostosti hkrati.

DAY 1 - Special package discount, 40% off!

Satirično gledališče Aleko Konstantinov - Zataknjena zvezda, 15. 04. ob 20:00

Produkcijska ekipa

 • Režiser – Nejc Gazvoda
 • Dramaturginja predstave – Eva Mahkovic
 • Scenograf – Darjan Mihajlović Cerar
 • Kostumografka – Katarina Šavs
 • Skladatelj – Igor Matković
 • Lektor – Martin Vrtačnik
 • Oblikovalec luči – Boštjan Kos
 • Oblikovalec zvoka – Matija Zajc

 

Igralska zasedba

 • Ajda Smrekar
 • Sebastian Cavazza

 

Ekipa

 • Vodja predstave – Jani Fister
 • Šepetalka – Lejla Žorž
 • Tehnični vodja – Janez Koleša
 • Vodja scenske izvedbe – Matej Sinjur
 • Vodja tehnične ekipe – Branko Tica in Boris Britovšek
 • Tonski in video tehniki – Gašper Zidanič in Matija Zajc
 • Osvetljevalci – Boštjan Kos, Janez Vencelj in Bogdan Pirjevec
 • Frizerka – Anja Blagonja
 • Garderoberka – Angelina Karimović
 • Rekviziterki – Brina Šenekar in Erika Ivanušič
 • Sceno so izdelali pod vodstvom mojstra Vlada Janca in kostume pod vodstvom mojstric Irene Tomažin in Branke Spruk v delavnicah MGL.

O gledališču "MGL" (Mestno Gledališče Ljubljansko)

Mestno gledališče ljubljansko beleži več kot sedemdeset let profesionalne zgodovine in je s prek 100 zaposlenimi drugo največje slovensko gledališče. 35-članski igralski ansambel odigra vsako sezono okrog 400 predstav pred skupaj 100.000 gledalci.

Mestno gledališče ljubljansko je leta 1949 ustanovilo Mesto Ljubljana kot drugo dramsko gledališče Ljubljane. Delovati je začelo na skromnem, majhnem odru s skupino zagretih igralcev in študentov Akademije za gledališče. Sčasoma je preraslo v moderno gledališko družino, ki danes šteje 35 stalnih in več kot 40 gostujočih igralcev.

Financiranje poteka iz treh virov: Ministrstvo za kulturo, Mesto Ljubljana in lasten prihodek.

Umetniško zgodovino MGL odlikuje dejstvo, da so v njegovih repertoarjih vse od nastanka sodelovali mnogi najpomembnejši slovenski ustvarjalci: igralci, režiserji, pisci dramskih besedil … Med posamezniki, ki so programsko usmerjali gledališče, naj omenimo legendarnega dramaturga Lojzeta Filipiča, ki je s svojim načinom vodenja in oblikovanja repertoarja postavil nekatere še danes vzorčne standarde koncipiranja modernega teatra. Nekaj najznamenitejših postavitev režiserjev Mileta Koruna in Dušana Jovanovića je nastalo prav na odru MGL in zaznamovalo obdobja, v katerih je to gledališče s svojo programsko in uprizoritveno prakso hodilo daleč pred drugimi.

Trenutna repertoarna usmerjenost MGL sledi tistim načelom, ki zapovedujejo gledališču živ, polemičen, sproten dialog s sodobnostjo. Nabor besedil in tematik je zajet iz moderne (sočasne) dramatike, klasične igre so v program MGL vključene redkeje, praviloma takrat, ko izbor ustvarjalcev zagotavlja aktualno branje in ostro ter vznemirljivo konfrontacijo. S svojimi lastnimi in množico koprodukcijskih postavitev želi MGL v svoji ponudbi odpirati možnosti različnim žanrom in uprizoritvenim principom, predvsem pa se čim pozorneje odzivati na svet okrog sebe. Rekordno število obiskovalcev, ki si vsako sezono ogledajo predstave MGL, zavezuje snovalce repertoarja k odločitvam za široko zastavljene in komunikativne vsebine. Prav te lastnosti – strastna zavzetost, intenzivnost, zahtevnost, kritičnost … – pa so po našem prepričanju (lahko) gonilo kvalitetnih scenskih dogodkov. Verjamemo, da nabor izbranih vsebin repertoarja MGL drži ogledalo veliko različnim podobam Evrope na začetku stoletja.

Poslopje Mestnega gledališča ljubljanskega stoji v centru glavnega mesta in ima tri dvorane: veliko (327 sedežev), Malo sceno (80 sedežev) in Studio MGL (50 sedežev).

Naša publika v gledališki svet vstopa skozi gledališko pasažo med Čopovo in Nazorjevo ulico. Čez poletje 2010 smo prenovili velik del preddverja, toalete, stopnišče do velikega odra in Male scene. Že poleti 2009 pa smo s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo zagotovili dvigalo za obiskovalce do velikega odra in Male scene.

 

mgl.si